terug naar de startpagina

 

 

 

 

 

 

 

ESSENHOUTSTRAAT + Erfgoedcentrum + Smoldersklok

 

Op deze pagina maken we een uitstapje langs de Essenhoutstraat, met vooral aandacht voor de Hoeve Van Paesschen - het huidige "Erfgoedcentrum" - waar de astronomische "Smoldersklok" een uitstekend plaatsje heeft gevonden.

Essenhoutstraat - Sonia Van Meel - 01.02.2015

Essenhoutstraat - Hoeve Van Paesschen - Hugo De Hoon - 25.10.2014

Essenhoutstraat - Hoeve Van Paesschen - Heemkring Hoghescote - 17.03.2016

Essenhoutstraat - Hoeve Van Paesschen 1968 - Heemkring Hoghescote - z.d.

 

 

ERFGOEDCENTRUM "HOEVE VAN PAESSCHEN"

De "Hoeve Van Paesschen", een historisch gebouw uit de 17de eeuw, werd grondig gerenoveerd in 2011-2012 en omgebouwd tot het erfgoedcentrum "Hoeve Van Paesschen". In het gebouw vind je de astronomische Smoldersklok en attributen die met dit meesterwerk te maken hebben. De historische hoeve geeft ook onderdak aan de lokale "Heemkring Hoghescote".

 

Essenhoutstraat - Erfgoedcentrum - Gemeente Kapellen - z.d.

Essenhoutstraat - Erfgoedcentrum - Nieuwsblad - z.d.

 

SMOLDERSKLOK

Kapellen heeft sinds 1997 zijn astronomische klok: de Smoldersklok. Experts bestempelen de klok als een van de meest vernuftige astronomische klokken in de wereld, zowel technisch als wetenschappelijk. Diezelfde specialisten noemen ze zonder verpinken de meest geavanceerde van de weinige astronomische klokken in Vlaanderen. De Smoldersklok werd gemaakt door en genoemd naar de Putse uurwerkmaker-juwelier Willem Wim Smolders (1923-2006). Hij bouwde tussen 1943 en 1952 het kunstwerk van 3,5 meter hoog en meer dan anderhalve ton zwaar. De klok telt 30.000 onderdeeltjes die Smolders zelf draaide op zijn kleine freesmachine. Ze werd na meer dan 10.000 arbeidsuren een staaltje van precisie, waarop allerlei astronomische gegevens af te lezen zijn van onder meer 55 wijzerplaten aan de vier zijkanten. De klok koppelt de stand van zon, maan en planeten aan de tijd op elf plaatsen in de wereld. Ook de dierenriem, de sterrenregens en de getijden in Antwerpen, Oostende, Dover en Brest worden aangeduid. Op een tussenverdieping rijdt ieder uur een treintje met wagonnetjes die elk een Belgische provincie voorstellen.

 

Oud Gemeentehuis - Smoldersklok - z.n. - z.d.

Essenhoutstraat - Smoldersklok - Gemeente Kapellen - z.d.

Essenhoutstraat - Smoldersklok - TripAdvisor - z.d.

Essenhoutstraat - Smoldersklok - Gemeente Kapellen - z.d.