terug naar de startpagina

 

KASTEEL BUNDERHOF

Kasteel "Bunderhof" werd gebouwd  in 1907 door Daniel-Jacques de Pret Roose de Calesberg. Uit het huwelijk van Daniel-Jacques de Pret en Margaretha-Maria della Faille de Waerloos werd een zoon geboren - die twee dagen na zijn geboorte stierf - en een dochter, Christiane-Marguerite. Zij erfde het kasteel "Bunderhof". Christiane-Marguerite huwde op 8 juli 1913 met Marc-Joseph de Kerchhove d'Ousselghem. De overgrootvader - langs vaders kant - van Christiane-Marguerite de Pret Roose de Calesberg was terzelfdertijd de grootvader - langs moeders kant - van Marc-Joseph de Kerchhove d'Ousselghem.

Marc-Joseph de Kerchhove d'Ousselghem werd  burgemeester van Vosselare (nu deelgemeente van Nevele) en koos die gemeente als domicilie , waardoor kasteel "Bunderhof" enkel als buitenverblijf dienst deed, maar stilaan in verval geraakt.

Het kasteel "Bunderhof" werd tussen de twee wereldoorlogen een tijd gebruikt als kinderopvang, maar raakte volledig in verval. Vooral tijdens de oorlog is veel schade aangericht aan het kasteel. Het werd tijdelijk gebruikt door Duitse soldaten, en tegen het einde van de oorlog namen de Canadezen het in om van daaruit de bevrijding te organiseren. De toren werd gebombardeerd, en nadien hersteld, maar met een rond dak i.p.v. het oorspronkelijk spits dak.

De familie de Pret verkocht het in 1951 aan de moeder van Emiel-Paul Theeuws, beheerder van N.V. Distex, een distributeur voor textiel, die het kasteel restaureerde en het weer bewoonbaar maakte. Emiel-Paul Theeuws overleed in 1975 op 58-jarige leeftijd. Zijn weduwe, Anna-Maria Gypen en de zes kinderen verkochten het kasteel "Bunderhof" in 1988 aan het echtpaar Jan-Gerald Kalter en Quenie Coetzee. De nieuwe eigenaars herstelden het kasteel in de originele staat. In 2008 werd het opnieuw verkocht.

Johan Theeuws

 

1907

1909

1914

1920

 

1950

1956 - familie Theeuws met v.l.n.r.: vader Emiel Theeuws, moeder Anna Gypen, grootmoeder Paula Theeuws en de zes kinderen Paul, Gerda, Johan, Stefan, Marijke en Godelieve

... na de restauratie van kasteel "Bunderhof" !

... met dank aan Johan Theeuws voor tekst en foto's.